Home Umum PdPR Dengan UniFi Home Fibre

PdPR Dengan UniFi Home Fibre

PdPR Lepas Raya

Hari ini, Menteri Kanan (Pendidikan), Datuk Dr Radzi Md Jidin telah mengumumkan bahawa Sesi pembelajaran selepas cuti Hari Raya Aidilfitri akan diteruskan dengan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) selama dua minggu bagi menggantikan sesi bersemuka di sekolah.

Tarikh PdPR

Sesi pembelajaran itu bermula 16 hingga 27 Mei bagi sekolah kumpulan A (sekolah-sekolah di Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu) dan 17 hingga 28 Mei bagi sekolah kumpulan B (sekolah-sekolah di Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Pahang, Sabah, Sarawak, Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya).

PdPR dengan UniFi

Radzi berkata keputusan itu dibuat bagi mengelak risiko jangkitan COVID-19 di sekolah selepas cuti sekolah bagi meraikan perayaan Aidilfitri yang dijadualkan pada 7 hingga 15 Mei bagi sekolah kumpulan A dan 8 sehingga 16 Mei bagi sekolah kumpulan B.

Beliau berkata, selepas tempoh PdPR itu, murid dan pelajar akan menyambung cuti penggal yang bermula 28 Mei sehingga 12 Jun bagi sekolah kumpulan A dan 29 Mei sehingga 13 Jun bagi sekolah kumpulan B.

PdPR dengan UniFi

Untuk gelombang keempat, pasti dah tahu kesan dan kesusahan jika tiada internet yang stabil untuk anak menjalani PdPR. Pasang Unifi Fibre Home sekarang di rumah sebelum permintaan lagi sekali meningkat seperti pkp 2.0 tempoh hari.

PdPR dengan UniFi

Kalau anda nak daftar atau tanya pasal UniFi Coverage sebelum bermulanya PdPR boleh klik icon di bawah untuk terus ke whatsapp ye.

check coverage UniFi

PdPR boleh dilaksanakan secara dalam talian atau luar talian atau secara off-site. Guru boleh melaksanakan PdPR dengan menggunakan satu daripada kaedah ini atau gabungan kaedah
mengikut kesesuaian.

3 jenis PdPR dengan UniFi

PdPR secara dalam talian berlaku apabila terdapat capaian Internet dan penggunaan peranti yang membolehkan murid belajar secara real time. Guru boleh melaksanakan PdPR melalui:

– pelantar pembelajaran seperti Digital Educational Learning Initiative Malaysia (DELIMa), Cikgootube, EduWebTV dan aplikasi media sosial; atau
– aplikasi seperti Google Meet atau Microsoft Teams secara lintas langsung (live streaming); atau
– ePermainan (gamification), video, klip audio, eBuku, rakaman atau tugasan dalam talian.

Pelaksanaan PdPR memerlukan murid menggunakan peranti berskrin seperti komputer, komputer riba, tablet atau telefon pintar dalam tempoh tertentu.

Semua ni perlukan capaian internet padu (stabil), tiada gangguan kelajuan (capped speed), unlimited data dan paling penting pakej bak ‘Kayangan’ tetapi harga ‘Marhean’. Mudahkan pembelajaran anak-anak anda (PDPR) dengan Unifi Home Fibre. Internet tak ada. macam mana anak mahu belajar online? Kesian anak nanti ketinggalan.

PdPR dengan UniFi

Kalau anda nak daftar atau tanya pasal UniFi Coverage sebelum bermulanya PdPR boleh klik icon di bawah untuk terus ke whatsapp ye.

check coverage UniFi